Szarlotka z przepiśnika babci
zyjezebyjescRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka gryczana - 1/5 kg
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
sól szczypta
imbir szczypta
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
zimne masło - 100 g
masło - 30 g
żurawina - 1 garść
cytryna - sok z - 1/2 szt.
cynamon - 2 łyżki
ksylitol - 1/4 szklanki
wody gotowana - 2/4 szklanki
Sposób przygotowania:
2. Ksylitol rozpuszczamy w wodzie
3. Jabłka dusimy na patelni z masłem, żurawiną, sokiem, cynamonem i wodą z ksylitolem
4. Dusimy przez ok. 20 minut, na wolnym ogniu
6. Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier, jajko, żółtko i masło
7. Wszystkie składniki mieszamy rękami
8. 2/3 ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ubijając je nieco
9. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.