Gęsia pierś duszona z sosem żurawinowym
zyjezebyjescRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, cytrusy
Składniki:
cytryna - 1 szt.
gorąca woda trochę
musztarda - 3 łyżeczki
konfitura z żurawiny - 4-5 łyżki
wywar z gęsi - 200 ml
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
2. Musztardę oraz lubczyk łączymy ze sobą. Marynatą nacieramy piersi. Resztę marynaty wrzucamy do brytfanki
3. Tak przygotowane mięso podsmażamy na małym ogniu w brytfance na wytopionym tłuszczu - z obu stron, po 10-15 minut z każdej strony
4. Sok z cytryny wyciskamy i zalewamy nim mięso
5. Dolewamy wodę, tak by zakryć mięso
6. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy gęś przez minimum 1,5 godziny, a najlepiej 2 godziny
7. Robimy sos. Bazę podgrzewamy na patelni, aż do wrzenia
8. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy konfiturę, mieszamy i dusimy przez ok. 5-10 minut cały czas mieszając
9. Gęś wykładamy na talerz i polewamy sosem żurawinowym
10. Podajemy z sałatką
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.