Ciasto szarlotkowe z nadzieniem grejfrutowym
zyjezebyjescRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, owies, nabiał krowi
Składniki:
konfitura z cytryny i limonki z cynamonem - 4 łyżki
grejfrut - 1 szt.
ksylitol (jeśli będzie zbyt kwaśno-gorzkie można dodać więcej) - 1/4 szklanki
cynamon do smaku
płatki owsiane - 1/4 litra
mąka gryczana - 1/5 litra
sól szczypta
imbir szczypta
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
zimne masło - 100 g
Sposób przygotowania:
1. Konfiturę z ksylitolem gotujemy w garnku
2. Grejfruta myjemy obieramy ze skóry i błonek, jeszcze raz myjemy, dzielimy na kawałki i wrzucamy do konfutury
3. Doprawiamy ksylitolem i cynamonem do smaku
4. Dusimy przez 10 - 15 minut, na wolnym ogniu
6. Do płatków dodajemy mąkę, sodę, sól, imbir, cukier, jajko, żółtko i masło
7. Wszystkie składniki mieszamy rękami
8. 2/3 ciasta układamy na blaszce do pieczenia, ubijając je nieco razem
9. Ciasto odstawiamy na 15 minut do lodówki
10. Na schłodzone ciasto wykładamy nadzienie
11. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C, przez ok. 45 minut
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.