Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyhealthy-dreamsProfil
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

healthy-dreams healthy-dreams

309

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

94

Ilość polubionych przepisów

59

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 34739
Punkty wymienione na nagrody: 36000
Pozycja w rankingu: 19

Otrzymano:

Zdrowe odżywianie to moja codzienność, ,która chyba nigdy mi się nie znudzi..
Z chęcią podzielę się z wami, moimi najciekawszymi lub ulubionymi odkryciami kulinarnymi.

Ostatnio dodane przepisy:

  • Risotto z krewetkami

  • Smoothie czekoladowo- orzechowe

  • Maślane boczniaki

  • Zupa krem Adas

  • Orzeszki w miodzie

  • Domowa orzechowa granola

  • Czekoladowo-migdałowe pralinki

  • Fit boczniaki z piekarnika

  • Krewetkowe risotto z jabłkiem

  • Sałatka obfitości

  • Makaron z kurczakiem na szybko

  • Śniadaniowe smoothie bowl

  • Mocno orzechowe (keto) ciastka

  • Chilli kulki mocy

  • Domowe batony na odporność

  • Spirulina smoothie

  • Malinowe smoothie bowl

  • Rosół z komosy ryżowej

  • Sos pieczarkowy na mleku kokosowym

  • Pomidorowe kotlety z ciecierzycy

  • imbirowe kulki mocy

  • Letnie tajskie danie

  • Sorbet

  • Pomidorowe vege curry

  • BURGERY: TOPINAMBUR, PIETRUSZKA, TOFU

  • Domowe lody matcha-kokosowe

  • Cebulowy dahl

  • Dyniowa zupa

  • Vegan bounty z chałwą

  • Curry z ananasem i cieciorką

  • Bomba witaminowa

  • Dyniowe kokosanki

  • Deser chia z sorbetem truskawkowym

  • szpinakowe kotlety z serem mozzarella

  • Potrawka z batata

  • Kopiec kreta- wegański & fit

  • Wegański deserek raffaello

  • Truskawkowe ciasto chia

  • Różane praliny raw

  • BEZsernik truskawkowy

  • Rukola, gruszka i żurawina - sałatka idealna

  • Snikers Tofurnik

  • Jarmużowy pudding

  • Wegańskie mielone

  • Sos z soczewicy i grzybów shitake

  • Raw batoniki bakaliowe- vegan, bez cukru i glutenu

  • Kokosowa pasta z buraka i amarantusa

  • Domowy sojowy deserek truskawkowo-kokosowy

  • Wegańskie schabowe paprykowe

  • Domowy jaglany budyń kawowy

  • Krem selerowy

  • Imbirowa pasta z soczewicy ze śliwkami

  • RAW bakaliowiec

  • Wegański pasztet z quinoi i tofu o smaku papryki

  • Orzeszki sojowe - super snack

  • Karobowy pudding chia z bananową kruszonką

  • Marchewkowy tofurnik z karobem i masłem orzechowym

  • Woda z pokrzywy

  • Piernikowe jaglane naleśniki

  • Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką

  • Domowa przyprawa korzenna - lek na wątrobę

  • Makowa jaglanka

  • Wegańska pasta imbirowo-batatowa

  • Wegańskie brownie z jagodami goji bez cukru

  • Jednoporcjowy raw marchewkowiec

  • Karobnik z nerkowcami

  • Kaki mugcake

  • Tarty z płatków jaglanych z musem quinoa-kaki

  • Wegańska babeczka szarlotkowa z fasolki i cieciorki (bez pieczenia)

  • Korzenne leniwe kokosowe

  • Pomidorowe placki z twarogu

  • Piernikowy mugcake

  • Ciasto z puddingiem z młodego jęczmienia

  • Amarantusowe ciastka z migdałami i daktylami

  • Dyniowy tofurnik z pekanami na zimno

  • Wegańskie burgery z brokuła, szpinaku i tofu

  • Malinowy serniczek z buraka

  • Wegański karobowy sernik na spodzie orkiszowym

  • Vega kasza owsiana z pomidorowym curry

  • Kokosowa babeczka z fasolki podana z musem jabłko-cynamon-rozmaryn

  • Tartaletka z ciecierzycy z malinami

  • Amarantusowe naleśniki z aquafaby

  • Dango szpinakowo-tofu

  • Topinamburowy biszkopt z kiwi

  • Marchewkowo-imbirowy krem

  • Karobowy serniczek o smaku granatu

  • Vega orientalne calzone pomidorowe

  • Kaki-dyniowe placki z amarantusa i chia

  • Szpinakowo-kokosowe pesto z pieczonymi kasztanami i makaronem z tapioki

  • Raw kremowe ciasto kokosowo-kiwi

  • Wegańska pizzerka dyniowa-tofu

  • Karobowa owsianka kokosowa (serniczek)

  • Wega drożdżowy marchewkowiec z tofu-kokosowym kremem

  • Karobowe racuchy jabłkowe z fasolki

  • Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki

  • Dyniowo-owsiane knedle z jabłkiem (pieczone)

  • Karobowa orkiszowo-dyniowo-chia-figowa krajanka

  • Szpinakowa zupa-krem konopno-awokadowa

  • Kokosowy jagielnik ze śliwką

  • RAW WEGE KOTLECIKI BURACZKOWE

  • POMELO-TOFUCZNIK BAKALIOWY CHIA

  • GRYCZANE- TOFU KOTLECIKI

  • Domowa galaretka bananowa z wiórkami kokosowymi (wegańska)

  • JOGURTOWY ŚLIWKOWIEC

  • SOJOWE A'LA SEZAMKI

  • Sałatka z tofu

  • Wytrawny sernik dyniowy

  • TOFU-MARCHEWKOWA BUŁKA

  • OWSIANY SERNICZEK Z KIWI

  • Kokosowy tofurnik nadziany puddingiem chia

  • Dyniowe pulpeciki z ciecierzycy i tofu

  • Ciasto z soczewicy z kremem jaglanym i brzoskwinią

  • Gryczana tarta z brzoskwinią-tahini

  • Cynamonowe żytnie leniwe z jabłkiem i cynamonem

  • Omlet dyniowy z twarogiem, jogurtem i kukurydzą

  • Mini tarta owsiano-daktylowa z kiwi i nektarynką

  • Dyniowo-orkiszowa krajanka z pomidorami

  • Muffiny rafaello (bez pieczenia)

  • Drożdżowe placki dyniowo-żytnie nadziane twarogiem

  • Ciasto konopno-kokosowe z musem tofu-śliwkowym

  • DYNIOWO-RYŻOWE NALEŚNIKI

  • Wega zielone parówki (bez pieczenia)

  • Wegańskie ciasto gryczane z nektarynkową galaretką

  • Sernikowa zapiekanka gryczana z jabłkiem

  • Wegański chlebek dyniowy

  • Twarogowo-jaglane placki figowe

  • Daktylowy dyniowiec z borówkami

  • Chia bananowo-dyniowe placki

  • Placki żytnio-bananowe ze słonecznikiem

  • Wytrawne muffiny z soczewicy i cukinii

  • Twarogowo-żytnia zapiekanka ze śliwkami

  • Wege chińszczyzna z cieciorką i makaronem z czarnego ryżu

  • Raw ciasto z morwy i amarantusa

  • Wege bezglutenowe ciasto dyniowe

  • Wege mocno kokosowe ciastka

  • Curry sajgonki z dynią hokkaido

  • Wege goji ciasto z galaretką owocową

  • Wege ciasto cieciorkowe z borówkami

  • Orzechowiec z soczewicy

  • Krem z fasoli mung i awokado z makaronem z tapioki

  • Malinowy tofucznik

  • Krem dyniowy z amarantusem i olejem arganowym

  • Kokosowo- gryczany placek z warzywami

  • Raw kokosowe talaretki z jagodami goji

  • Wysokobłonnikowa zapiekanka owocowa

  • Wega jabłkowa szarlotka amarantusowo-migdałowa

  • Brzoskwiniowy tofucznik na spodzie jaglano-sezamowym

  • Pieczone sajgonki z cukinią, grzybami mun i mozzarellą

  • Śliwkowy biszkopt z mozzarellą

  • Makaron ryżowy z fasolką jaś oraz pieczonymi warzywami i sezamem

  • Wegańskie pieczone pulpety z batata i tofu

  • Jagodowy tofucznik

  • Jagodowy mug cake

  • Jogurtowo-nektarynkowe ciasto żytnie

  • Raw batony amarantusowe z awokado i migdałami

  • Sajgonki z quinoą i grzybami mun

  • Domowy chudy ricotta na słodko

  • Bananowo-gryczany mug cake

  • Wege cukinia z nadzieniem z soczewicy

  • Lodowy dwuwarstwowy deser kukurydziany

  • Domowe wegańskie kiełbaski

  • Orkiszowe ciastka z czarną porzeczką

  • Raw amarantusowe pralinki z miechunki i nerkowca

  • Wege jaglany koktail z czarną porzeczką

  • Warzywne pieczone olbrzymie pieczarki

  • Cytrynowy sos oregano- amarantusowy z makaronem ryżowym

  • Groszkowe pancakes

  • Amarantusowy kisiel z czarnej porzeczki

  • Miętowa quinoa z bobowym puree

  • Waniliowy budyń chia z borówkami

  • Fit żytnie drożdżówki z borówkami

  • Sajgonki z ricottą

  • Bakłażan nadziany kremem pomidorowo- awokadowym z bobem

  • Makaron z czarnego ryżu z sosem z awokado i zielonej herbaty

  • Ciasto groszkowe

  • FIT jogurtowy omlet borówkowy

  • Wegańskie lecho z parówkami sojowymi

  • Wegańskie serniczki na zimno ze złotym kiwi

  • Otrębowo-malinowe ciasteczka (AGAR)

  • Zioływy sos botwinkowo- kalarepkowy z makaronem ryżowym i chia

  • Wegańska zapiekanka z tofu i soczewicą

  • Wegański owsiany chleb

  • Kokosowe ciastka z truskawkami

  • Owsiane ciastka z truskawkową galaretką

  • Jaglano-marchewkowe ciasto z rodzynkami

  • Chłodnik botwinkowy

  • Wegańska pizza z fasoli mung i bobu

  • Truskawkowy serniczek na jaglanym spodzie

  • Quinoa w pomidorach z cieciorką

  • Wegański sorbet truskawkowy chia

  • Brokułowa zapiekanka z quinoą

  • Wege otrębowe ciastka z orzechami pinii i morwą białą

  • Jabłkowa bulgurka-jaglanka z jagodami goji i nerkowcami

  • Parowane warzywa z łubinem

  • Wegńskie pieczone spaghetti z makaronem ryżowym i cieciorką

  • Sakiewki z fasolką mung szparagami i szpinakiem

  • Wege panna cotta kukurydziano, truskawkowo-migdałowa

  • Wegańskie selerowe burgery z tofu

  • Wegańska talaretka z arbuzem i goji

  • Domowy kisiel borówkowo-truskawkowy

  • Ryżowo- bananowe ciastko- galretki

  • Makaron ryżowy w buraczkowym sosie z fasolą adzuki

  • Jaglana krajanka bananowo-truskawkowa

  • Wegańskie kukurydziano- pomarańczowe talaretki- galaretki

  • Makaron ryżowy w szpinakowo-awokadowym sosie z tofu

  • Szpinakowo-rabarbarowy smoothie z truskawkami i babką płesznik

  • Wegańskie batatowo-szpiakowe gnocchi

  • Czerwona zapiekanka jogurtowa

  • Gotowane wegańskie jaglane racuchy (bezglutenowe)

  • Zapiekanka marchewkowo- batatowa z czarną fasolką

  • Tofu marchewkowy chlebek

  • Amarantusowo-nerkowcowe ciasteczka z kremem twarogowo-truskawkowym

  • Wegetariańska pizza batatowa

  • Rodzynkowa Panna Cotta z malinami

  • ryżowo- słonecznikowe muffinki

  • Wegańskie amarantusowe ciastka z kiwi, morwą białą i macadamia

  • wegańska truskawkowo-malinowa galaretka

  • Truskawkowo- ryżowy deser z babką płesznik

  • Otrębowa zapiekanka z pomarańczy

  • Piankowe ciasteczka ryżowo-nektarynkowe

  • Owsiana zapiekanka z granatem

  • Ryżowe naleśniki z tofu i batatem

  • Wegańska zupa szczwiowa z tofu i soczewicą

  • Wegański sernik pomarańczowy bez pieczenia

  • Wegetarniańskie papryczki

  • Wege gołąbki jaglano- marchewkowe

  • Jaglane anyżkowo- pomarańczowe ciastka

  • Wege paprykowo- amarantusowe curry z cieciorką i tofu

  • Pieczony gruszkowy pęczak

  • Sakiewki z wędzonym pstrongiem, spiruliną i warzywami

  • Jaglany naleśnik z tofu i awokado

  • truskawkowa crostata owsiano-amarantusowa

  • Zielony wegański gulasz z soją i spiruliną

  • Wegański sernik truskawkowy

  • Jogurtowa zapiekanka rybna z papryką i brukselką

  • Kokosowa zapiekanka jaglana z owocami

  • Kruche ciastka morelowo-amarantusowe

  • Fasolowo- paprykowe paszteciki

  • Waniliowa mini babka

  • Migdałowa panna cotta z kiwi

  • Waniliowy pudding chia z malinami i kiwi

  • Jaglane babeczki z orzechami brazylijskimi i suszonymi śliwkami

  • Wegetariańskie roladki

  • Marchewkowo- otrębowe pancakes

  • Placki z buraczka i soczewicy

  • Wegańskie a la spaghetti z sojowymi pulpecikamii

  • Sajgonki z nadzieniem z soczewicy i brukselki

  • Owsiane naleśniki z musem truskawkowym

  • Pana cotta z musem arbuzowym

  • Batatowe talarki z musem cieciorkowo-pomidorowym i fasolą adzuki

  • Amarantusowe ciastka jabłkowe z nerkowcami

  • Paprykowo - batatowy pasztecik z soczewicy

  • Mini serniczki na spodzie orzechowym z musem malinowym

  • Jaglane muffinki truskawkowo-migdałowe

  • Pomidorowo- fasolowe burgery z czarnym sezamem

  • Marchewkowo - cieciorkowe ciasteczka

  • Domowy sorbet marchewkowo- rodzynkowy

  • Wegański budyń truskawkowy

  • Otrębowe muffinki wiśniowe

  • Talaretki z musem fistaszkowo-rodzynkowym

  • Bakaliowa owsianka

  • Makaron ryżowy z brukselkowo-szpinakowym musem i soją

  • Owsiane ciastka twarogowo - daktylowe

  • Domowy kisiel malinowy

  • Amarantusowe ciasteczka z jabłkowym twarożkiem kiwi

  • Waniliowo-kukurydziane ciastka z musem bananowym i jagodami goji

  • Hummus paprykowy na cieście jaglanym

  • Makaron ryżowy z musem marchewkowym i czarną fasolą

  • Wegańskie sakiewki z cieciorką i batatem

  • Twarogowa zapiekanka

  • Nadziane jaglane ciastka- prawie jak pączki

  • Bakaliowe pralinki

  • Wegański jaglany pasztecik sojowy

  • Pomarańczowy serniczek

  • Manne ciasteczka malinowo- bananowe

  • Ciastko szarlotka z miseczki

  • Ciasteczka borówkowo- twarogowe

  • Truskawkowo- migdałowe kukurydzianki

  • Jaglana pizza z awokado i jajkiem

  • Batat dla wegetarianina

  • Lekki makowy serniczek

  • Mini szpinakowe zapiekanki z mozzarellą i bulgur

  • Ciasto marchewkowe

  • Manne ciastka z musem słonecznikowo- winogronowym

  • Bezglutenowe muffinki jabłkowo- kokosowe

  • Wegańskie sajgonki

  • Wegetariańska pizzerka ze szpinakiem i brokułem na spodzie z amarantusa i spring rolls

  • Śliwkowe muffinki

  • Migdałowo- kokosowa jaglanka

  • Zielone kotleciki z fasoli mung

  • Mocno orzechowe ciastka jaglano- amarantusowe

  • Bananowo- chia owsianka

  • Dynia piżmowa z soczewicą i szpinakiem

  • Wegańskie spring rolls

  • Jogurtowo-goji owsianka z pomarańczami

  • Wegańska A LA TARTA warzywna

  • Pieczone bataty

  • Amarantusowe sucharki

  • Makowo- goji ciastko kukurydziane

  • Orzechowo- gruszkowe muffinki

  • Jabłkowe ciastka ze słonecznikiem

  • Sucharki z fasoli mung i chia szałwii

  • Daktylowo-jabłkowe muffinki pęczakowe ze słonecznikiem

  • Chrupiące pęczakowe bułeczki z ziarnami

  • Pieczone jaglano-buraczkowe knedle

  • Malinowo- jogurtowe talaretki

  • Malinowy serniczek z komosy ryżowej

  • Bananowo- orzechowe muffinki jaglane

  • Pomarańczowo- jęczmienne ciastka

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika healthy-dreams
lubi 108 użytkowników.


Przepisy polubione przez healthy-dreams

  • Spaghetti z marchewki

  • Ciasto kruche z miodem i śliwkami

  • Beefburger

  • Sałata z rzodkiewką

  • Kruche ciasteczka jaglane

  • Jajka z jarmużem, batatem i olejem dyniowym

  • Sałatka ze szpinakiem, burakiem i brzoskwinią

  • Drink probiotyczny z ziołami

  • Rurki z soczewicy czerwonej z mozzarellą

  • Gryczane, wytrawne bliny z cebulką i natką pietruszki (bez drożdży)

  • Kule jaglane nieźle nadziane

  • Domowa biała czekolada

  • Biała kapusta duszona na maśle

  • Zapiekanka amarantusowa z warzywami

  • Zielone naleśniki z matcha

  • Czerwony napój wzmacniający siły witalne

  • Owsianka z płatkami quinoa z gruszką w miodzie

  • Ryż na mleku z jagodami

  • Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

  • Ciasto kokosowe cocomi

  • Babeczki z borówkami i daktylami

  • Pieczone korzenne jabłka

  • Lody pistacjowo - kokosowe

  • Leczo z mięsem wieprzowym

  • Ciasto z czarnej fasoli

  • Pizza z polenty z tofu i grzybami shiitake

  • Przyprawa z czarnuszką

  • Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

  • Brownie z awokado

  • Fritata prowansalska na musie brokułowo-jabłkowym z hummusem buraczkowym

  • Brownie z batatem

  • Brownie kasztanowe

  • Mleko kokosowe

  • Paszteciki z suszonymi grzybami shiitake Bio

  • Pasta z orzechów laskowych

  • Orzechowe smoothie z baobabem

  • Słoneczna kanapka

  • Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)

  • Pasta z tofu i suszonych pomidorów

  • Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

  • Czarna soczewica na gęsto

  • Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

  • Placuszki owsiane

  • Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami

  • Truskawkowo-bananowy deser jaglany

  • Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym

  • Krem z mleka kokosowego i czereśni

  • Placuszki jaglano-lniane

  • Budyń jaglany - szybki i prosty! :)

  • Zdrowe ciasteczka amarantusowe

  • Dietetyczny tort kawowy z jagodami goji

  • Wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym

  • Gryka z marchewką, cukinią i kurkami

  • Frittata z jarmużem i pomidorami

  • Kisiel z siemienia lnianego na piękne włosy i paznokcie

  • Chlebek jaglany

  • Shake z czarnych porzeczek i borówek

  • Zielone, jarmużowe naleśniki :)

  • Raw batony czekoladowe :)

  • Brownie jaglane

  • Owsianka z jabłkiem, masłem orzechowym, pastą daktylową i ..:)

  • Bezmleczne bułeczki śniadaniowe z prosa

  • Sałatka z kuskusem i ciecierzycą

  • Zupa z dyni z grzankami

  • Kasza jaglana na śniadanie

  • Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów

  • Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

  • Prosta letnia sałatka grillowa

  • Domowy twaróg

  • Placuszki ryżowo-kokosowe

  • Kasztanowe racuchy

  • Dużo warzyw, mało mięsa

  • Makowiec i sernik w jednym

  • Pasztet z soczewicy i jagły

  • Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

  • Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

  • Makaron ryżowy z tapioką z sosem pomidorowym i wakame

  • Truskawki wytrawne z kozią roladą

  • Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek

  • Mleczna czekolada z orzechami

  • Energetyczne - Karobki - 

  • Racuchy z mąki pełnoziarnistej

  • Burgery jaglane z czarnym ryżem w bułce amarantusowej

  • Domowe musli w stylu eko

  • Udka kurczaka w sosie curry

  • Knedle z kaszą manną

  • Czerwona soczewica po indyjsku (Masoor dal)

  • Pudding z chia - nasion szałwii hiszpańskiej Bio

  • Nafaszerowana papryczka z jajkiem ;)

  • Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym

  • Jabłka z kokosową kruszonką

  • Sorbet truskawkowy z lodami

  • Gofry z mlekiem kokosowym

  • Mus agrestowy

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet