Ryż na mleku z jagodami
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: desery, jednogarnkowe, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
woda - 2 szklanki
mleko roślinne np jaglane - 1 szklanka
cukier brzozowy ksylitol - 1 łyżka
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jagody świeże lub mrożone - 1 szklanka
Dodatkowe informacje:
Ryż na mleku możecie przygotować wykorzystując swój ulubiony rodzaj ryżu: brązowy, długoziarnisty, arborio, basmati czy parboiled.Ryż na mleku z jagodami zrobiłam nam dzisiaj na kolację - wszystkim bardzo smakował!
Sposób przygotowania:
Do ryżu dodajemy mleko i gotujemy dalej aż ryż lekko się rozgotuje i wchłonie mleko.
Dodajemy wanilię i słodzimy do smaku.
Porcje ryżu przekładamy do miseczek lub szklaneczek, wierzch posypujemy jagodami, dekorujemy listkiem mięty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.