Lasagne z topinamburem w cytrynowym sosie
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: Konkurs - Alce Nero październik 2021, kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
topinambur - 300 g
pasternak - 2 szt.
kalarepa - 1/2 szt.
cebula szalotka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
sos:
śmietana 30% - 200 ml
sok wyciśnięty z cytryny - 1 szt.
pieprz - 2 szczypty
woda - 200 ml
ser camembert - 1/2 szt.
ser gouda - 50 g
pieczywo tostowe - 2 szt.
skórka otarta z cytryny
masło do posmarowania formy
forma do zapiekania
Sposób przygotowania:
Ser gouda zetrzeć na tarce, odłożyć na bok.
Przygotować posypkę: pieczywo tostowe podpiec na chrupko, cytrynę dokładnie umyć i obrać z niej cienko skórkę. Pieczywo razem ze skórką zblendować drobno.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.