Domowe pierogi z serem i skórką pomarańczową
FAMILYRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
olej 2 łyżki
bardzo ciepła woda 125 ml
szczypta soli
nadzienie : twaróg półtłusty 650 g
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
tarta słodzona skórka pomarańczy 1 łyżeczka
1 żółtko
Dodatkowo skórka z 1 pomarańczy
syrop daktylowy do polania
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zaczynamy od ciasta
. Do miski z mąką dodajemy sól, olej i wrzątek, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w folię.
Przygotować farsz: twaróg połączyć z żółtkiem, cukrami, skórką i mąką na jednolitą masę.
Gotowe ciasto cienko rozwałkować i wykrawać 10 cm koła.
Na środek każdego położyć po 1 łyżce farszu, złożyć na pół, zlepić i odłożyć na stolicę.
Nastawić osoloną wodę w garnku.
W momencie wrzenia zmniejszyć płomień i wrzucić pierogi.
Gdy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty.
Wyjąć je z wody, odcedzić i wyłożyć na półmisek.
Pierogi posypać startą skórką pomarańczy i polać syropem daktylowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.