Moje Sushi-Maki
FAMILYRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
zalewa-sos: ocet ryżowy - 3 łyżki
cukier - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
czerwona mniejsza papryka - 1 szt.
cienkie marchewki - 2 szt.
Sposób przygotowania:
Teraz robimy sos , czy też zalewę. Podgrzewamy ocet z solą i cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Potem ryż polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Paprykę obieramy i kroimy w ok. 1 cm paski, marchewki z zewnątrz obieramy w cieniutkie długie wiórki, środek zostawiamy nieco grubszy, przyda się.
Trzy arkusze nori przecinamy na pół, pierwszy układamy na macie, chropowatą stroną do góry.
Równomiernie układamy na nim cienką warstwę ryżu, tak aby na górze zostały ok 2 cm wolne. Na środku wzdłuż kładziemy paseczki papryki i po bokach papryki kilka wiórków marchewki.
Całość dokładnie zwinąć z matą, następnie ścisnąć. Tak zrobić 6 dość cienkich ruloników. Następnie na matę kładziemy cały arkusz, rozprowadzamy na nim cienką warstwę ryżu.
Na arkusz w małych odstępach kładziemy trzy ruloniki, przerwy wypełniamy ryżem, na środkowy rulonik nakładamy zostawiony grubszy środek z marchewki.
Całość zwijamy. Tak też postępujemy z drugim arkuszem. Potem rulony kroimy na 6-7 części.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.