Pierożki z ciasta ziemniaczanego
RenixxRodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
masło - 1 łyżka
ser twarogowy - 20 dag
pieprz do smaku
sól do smaku
olej do smażenia trochę
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Do zimnych dodać obie mąki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu, złożyć i dokładnie zlepić. Smażyć na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym tłuszczu. Rumiane pierożki osączyć na papierowym ręczniku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.