Kiszona kapusta (domowy sposób zmechanizowany mojego męża)
NikitaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
marchewka ekologiczna - 500-600 g
sól kamienna do przetworów (20 g na 1 kg kapusty)
ziele angielskie - kilka
kamionkowa beczka do kiszenia kapusty o pojemności 8l
Dodatkowe informacje:
Oczywiście możemy ukisić mniejszą ilość kapusty w mniejszej beczce.Sposób ubijania za pomocą haka praktykujemy już od wielu lat. Jest niezawodny, kapustę robi się szybko i lekko.
Sposób przygotowania:
Do misy robota odważamy 1,5 kg poszatkowanej kapusty, dodajemy sól (30 g) i garść startej marchewki. Za pomocą haka do wyrabiania ciasta mieszamy kapustę.
Kapustę dobrze przycisnąć talerzykiem lub miseczką (my używamy moździerza kamionkowego). Beczkę przykrywamy pokrywką i w rowek wlewamy wodę, aby uszczelnić beczkę.
Przez kilka dni (5-7) trzymamy beczkę w temperaturze pokojowej, a następie przenosimy w chłodniejsze miejsce na 7-10 dni.
Codziennie kapustę należy przekłuć szpikulcem do dna, aby ją odgazować.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.