Surówka z topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Nikitajesien24, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
marchew - 1 szt.
seler korzeń (około 100 g) kawałek
jabłko szara reneta - 1 szt.
ocet z nawłoci (lub jabłkowy lub sok z cytryny) - 1-2 łyżka
sól - 1/2-3/4 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
olej słonecznikowy - 1,5-2 łyżki
słonecznik - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Topinambur zawiera wiele istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, w tym A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy, a także minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.Bulwa topinamburu zawiera aż do 17 proc. inuliny - substancji, która w organizmie przekształca się we fruktozę dobrze tolerowaną przez diabetyków. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszania insulinooporność. Obniża także poziom "złego" cholesterolu LDL. Topinambur dzięki dużej zawartości potasu reguluje ciśnienie tętnicze. Ponadto inulina pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu.
Sposób przygotowania:
Warzywa rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na tarce. Dodać ocet, miód, sól, pieprz i olej, wymieszać razem. Odstawić na 1-2 godziny, aby surówka skruszała. W międzyczasie uprażyć ziarna słonecznika na suchej patelni, ostudzić. Ziarnami posypać surówkę i podawać do obiadu lub jako samodzielną surówkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.