Świąteczna sałatka jarzynowa z topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
pietruszka - 1 szt.
seler - kawałek
topinambur - 6-7 szt.
groszek mrożony - 3/4 szklanki
ogórek kiszony - 4 szt.
sos: - 3-4 łyżki
majonez - 3-4 łyżki
śmietana lub jogurt - 1-2 łyżka
sól i pieprz - do smaku
musztarda oxymelowa lub dijon trochę
Sposób przygotowania:
Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, topinambur, ogórki) i jabłko pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Dodać odcedzony groszek. Zrobić sos z majonezu, śmietany, musztardy oxymelowej (https://gotujwstylueko.pl/przepisy/musztarda-oxymelowa-zero-waste) lub dijon, doprawić solą i pieprzem. Dodać sos do sałatki, wymieszać i podawać. Sałatka jest pyszna, odrobinę inna od klasycznej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.