Zupa krem marchewkowa z Chianti
FAMILYRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
marchewka obrana - 145 g
masło - 1 łyżeczka
wino Chianti - 2-3 łyżki
słodka papryka zmielona - 3/4 łyżeczki
pieprz, czosnek staropolski do smaku
natka pietruszki do posypania trochę
Sposób przygotowania:
Wody powinno być tylko nieco ponad poziom warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy ok. 25 minut.
Pod koniec dodajemy masło, paprykę, czosnek staropolski i pieprz.
Po ugotowaniu wszystko blendujemy. 1/3 puree przekładamy do miseczki, dolewamy 2-3 łyżki wina, mieszamy.
Na głębokie talerze, półmiski, przelewamy puree marchewkowe a na środek wylewamy puree z winem. Dekorujemy natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.