Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: ciasta, danie główne, lunchbox, pieczywo, przystawki i przekąski, śniadanie, zapiekanki
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, polska, śródziemnomorska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
masło - 100 g
jajko - 1 szt.
sól himalajska - 1 łyżeczka
szpinak mrożony w liściach - 400 g
jajka - 2 szt.
ser feta - 150 g
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę (nadmiar ciasta odkrojony z boków tarty (wykorzystujemy je do wykrojenia ozdobnych listków, jako dekoracja na nadzieniu).
Odsączony szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą.
Do szpinaku dodajemy jajka, mieszamy wszystko i wylewamy na ciasto, układamy ozdoby z ciasta.
Zapiekamy 50 min w 180st.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.