Dynia pieczona na słodko
FAMILYRodzaj posiłku: desery, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: miody
Składniki:
5-6 gożdzików
cynamon - 1 łyżka
olej - 1-2 łyżki
cukier pomarańczowy 15 g
miód lub syrop do polania
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy w średnią kostkę.
Przekładamy na papier do pieczenia.
Polewamy olejem, posypujemy cynamonem, przyprawą do pierników i cukrem. Dodajemy goździki, całość starannie mieszamy, aż przyprawy dokładnie oblepią kawałki dyni.
Dynię z papierem przekładamy na pokrywkę naczynia żaroodpornego.
Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 45-60 minut, mieszamy od czasu do czasu.
Gotowe polewamy miodem, lub posypujemy cukrem pudrem.
Gorąco polecam do upieczenia większej ilości takiej aromatycznej dyni i wykorzystać ją do kakaowych pierogów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.