Lasagne z brokułem i łososiem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), Konkurs - Alce Nero październik 2021, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
brokuł maly - 1 szt.
łosoś wędzony na gorąco kawałek - 100-120 g
ser gruyère, mozzarella lub bursztyn - 50 g
sos:
śmietanka 30% - 100 ml
woda z gotowania brokułów - 250 ml
masło - 1 łyżka
mąka pszenna lub bezglutenowa - 2 łyżki
pieprz szczypta
koperek posiekany - 2-3 łyżki
gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
ser Gruyère (starty) - 30-40 g
Sposób przygotowania:
Łososia podzielić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić (po 2-3 sztuki) płaty makaronu lasagne, gotować je po 3-4 minuty (aby lekko zmiękły).
Na dno formy do zapiekania wylać trochę sosu beszamelowego (około 1/3).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.