Śledzie w sosie słodko kwaśnym
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: ryba i owoce morza
Składniki:
cebula - 2 szt.
marchew - 1 szt.
papryka - 1 szt.
czosnek ząbki - 2 szt.
ziele ang - 5 szt.
olej - 100 ml
cukier trzcinowy - 2 łyżki
ocet ryżowy - 6 łyżek
sól - 0,5 łyżeczki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
chili do smaku
Sposób przygotowania:
Drugi krok – śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną w półplasterki cebulę aż się zeszkli.
Dodajemy marchew pokrojoną w drobne słupki, przesmażamy minutę.
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażamy minutę.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, mieszamy gotujemy minutkę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Finalnie zimny sos mieszamy ze śledziami. Zostawiamy na kilka godzin by smaki przegryzły się.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.