Ocet z szałwii lekarskiej
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
woda plus cukier (4-5 łyżek na 1 litr)
Dodatkowe informacje:
Szałwia lekarska ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, odkażające i przeciwbakteryjne, kosmetycznie doskonale działa na cerę trądzikową i tłustą, szałwia pomaga w leczeniu łuszczycy i grzybicy w różnych obszarach ciała, hamuje pocenie. Szałwia może stanowić wsparcie w walce z przeziębieniem lub infekcją, szczególnie górnych dróg oddechowych.Na bazie octu szałwiowego możemy zrobić tonik do twarzy, dezodorant, używać do płukania włosów czy jamy ustnej.
Oczywiście jest też pysznym i zdrowym octem do celów kulinarnych, do sałatek, marynat do mięs, zup i sosów, możemy też pić taki ocet z wodą (1 łyżeczka octu na 1/2-1 szklankę wody). Może też być bazą do przygotowania oxymelu.
Sposób przygotowania:
Ja tym razem dodałam do szałwii matkę octową (ale nie jest to konieczne, matka przyspiesza fermentację). Ocet w butelce obok, to ocet 2 miesięczny, z wiosennego ziela, ma złocisty kolor i piękny zapach.
Zostawiamy ocet w spokoju do dalszej fermentacji. Po kolejnych 3-4 tygodniach ocet przecedzamy i zlewamy do butelek .
Ocet będzie już gotowy do użycia.
Otrzymany ocet jest "octem żywym" to naturalny probiotyk pozytywnie wpływający na florę bakteryjną naszych jelit.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.