Bób kiszony
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
gorczyca - trochę
koper kwiatostany - trochę
solanka - trochę
Dodatkowe informacje:
Bób jest sycący, zawiera niewiele kalorii (76 kcal/100 g), ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.Kiszony bób jest delikatny, wykwintny i zdrowy.
Sposób przygotowania:
Przygotować solankę, w proporcji czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody.
Do słoiczków wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy, włożyć ząbek czosnku i koper, wsypać obrany bób. Zalać ostudzoną solanką. Słoiki zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej na 3-5 dni (w razie potrzeby uzupełnić solankę, tak aby bób był całkowicie przykryty), po tym czasie bób będzie gotowy do jedzenia jako samodzielna przekąska lub składnik sałatek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.