Romanesco w kremowym sosie z makaronem konjac
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: drożdże
Składniki:
cebula szalotka - 2 szt.
czosnek - 3-4 ząbki
suszone pomidory w oliwie - 10 szt.
oliwa z suszonych pomidorów - 1 łyżka
oregano - 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
płatki drożdżowe bio planet - 1-2 łyżka
makaron tagiatelle konjac - 200 g
Dodatkowe informacje:
Romanesco jest naturalnym połączeniem kalafiora z brokułem. Ma delikatny, orzechowy posmak. Jest po prostu pyszny.Specjaliści od żywności uważają, że jest to najbardziej lekkostrawne warzywo, które dostarcza do organizmu niezbędne wartości odżywcze i znacznie poprawia jego funkcjonowanie.
Romanesco, nazywane zielonym kalafiorem wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, działa antybakteryjnie oraz chroni organizm przed rozwojem niektórych chorób.
Zawiera białko, węglowodany, błonnik, cukry, przeciwutleniacze, karotenoidy, witaminy - witaminę A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminę C, E i K oraz minerały - cynk, chlor, fosfor, fluor, jod, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.
a także sulforafan (aktywny składnik zwiększa zdolność wątroby do usuwania szkodliwych toksyn z organizmu).
Ma delikatniejszy smak, z lekko orzechową nutą. Niestety nie zawsze jest dostępny, ale jak jest zawsze się na niego skuszę. Zachęcam do wypróbowania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.