Kakaowe pierogi z dynią i twarogiem
FAMILYRodzaj posiłku: desery, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
sól szczypta
kakao płaska - 1 łyżka
mleko - 130 ml
olej - 1 i 1/2 łyżki
mąka ziemniaczana płaska - 1 łyżka
twaróg półtłusty - 250 g
pieczona dynia na słodko - 360 g
ew. cukier puder
syrop daktylowy lub miód do polania
Sposób przygotowania:
Zwiń w folię i odstaw na 30 minut.
W misce utłucz lub zgnieć upieczoną dynię, dodaj odciśnięty twaróg, wymieszaj.
Nadzienie można dosłodzić cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkuj, wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki.
Na środku krążka ułóż nadzienie i sklej pierożka. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.
Podawaj polane syropem z daktyli.
Jak zrobić aromatyczną pieczoną dynię na słodko.
Nagrzewamy piekarnik do 210 C.
Dynię kroimy w średnią kostkę.
Przekładamy na papier do pieczenia.
Polewamy olejem, posypujemy cynamonem, przyprawą do pierników i cukrem. Dodajemy goździki, całość starannie mieszamy, aż przyprawy dokładnie oblepią kawałki dyni.
Dynię z papierem przekładamy na pokrywkę naczynia żaroodpornego.
Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 45-60 minut, mieszamy od czasu do czasu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.