Wino pietruszkowe św. Hildegardy regenerujące organizm
NikitaRodzaj posiłku: napoje
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka
Specjalne: Nikitajesien24, kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
głóg owoce - 120 g
wino domowe winogronowe - 1,5 litra
miód naturalny - 0,5 litra
cynamon - 1-2 laska
goździki - 5 szt.
Dodatkowe informacje:
Winko według receptury św. Hildegardy z Bingen, średniowiecznej benedyktyńskiej wizjonerki i mistyczki, zwane winem pietruszkowym:-wzmacnia i odtruwa organizm
-poprawia krążenie i reguluje ciśnienie krwi
-łagodzi bóle serca, arytmię, wzmacnia mięsień sercowy
-poprawia trawienie
-wzmacnia śledzionę, trzustkę, nerki i wątrobę
-oczyszcza nerki i drogi moczowe
-reguluje retencję wody
-działa uspokajająco
-pomaga przy bezsenności, wyczerpaniu, chronicznym zmęczeniu
Sposób przygotowania:
Wino z natką i głogiem zagotować razem, a następnie gotować 15 minut na małym ogniu.
Przelać do butelek.
Wino pietruszkowe stosujemy:
-kieliszek wina raz dziennie
-jedna łyżka 3-4 razy dziennie
-5 łyżek wina dodanych do gorącej wody lub herbaty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.