Gołąbki z patelni
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): kresowa, międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
mięso mielone - 0,5 kg
ząbek czosnku - 1 szt.
posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
ryż ugotowany - 1 szklanka
sól - do smaku
pieprz - do smaku
bulion - 2 szklanki
oliwa z oliwek - trochę
Sposób przygotowania:
Mięso mielone dobrze wyrobić z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koncentratem pomidorowym, zieleniną, ryżem i przyprawami. W duże sparzone liście kapusty, zawijać porcje mięsa (ok 2 łyżki), zawijać boki liści do środka, a potem rolować. Gotowe ruloniki układać ciasno w garnku jeden przy drugim. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej gołąbki z dwóch stron. Do gołąbków wlać bulion, przykryć przykrywką i gotować ok. 20 min.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.