Pesto pietruszkowe z migdałami
NikitaRodzaj posiłku: sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, soja, nabiał krowi
Składniki:
migdały - 100 g
parmezan - 40-50 g
olej konopny (może być inny) - 70-90 ml
czosnek - 1-2 ząbek
sól lub sos sojowy do smaku
ocet owocowy (lub własny np. bluszczyk kurdybanek) - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega anemii, wzmacnia organizm i wspomaga odporność, pomaga również usuwać toksyny z organizmu, ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Ponadto pietruszka odświeża oddech.
Pesto z natki pietruszki jest pyszne i zdrowe.
Sposób przygotowania:
Zamiast octu z bluszczyka kurdybanka można użyć innego zakupionego lub sok z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.