Buraczki kiszone z trawą cytrynową
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
przyprawy: koper, chrzan, czosnek
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, trawa cytrynowa
sok z kiszonej kapusty (opcjonalnie, 1 łyżeczka na słoik)
Dodatkowe informacje:
Kiszone buraczki z trawą cytrynową są pyszne i zdrowe. Możemy je wykorzystać do różnych sałatek, jeść same, do kanapki lub ugotować pyszną zupę. Kiszone buraki zachowują swoje cenne, naturalne składniki , są nisko kaloryczne, zawierają witaminy A, C, E, K, PP i witaminy z grupy B, a także składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor) ,oraz mają wysoką zawartość kwasu mlekowego,
Sposób przygotowania:
Słoiki zakręcić lekko i odstawić (najlepiej na odstawce, bo podczas fermentacji może wypływać sok) w ciepłe miejsce na kilka dni (6-10) do uzyskania odpowiedniego ukiszenia buraczków. Jak już buraczki się ukiszą należy dokręcić słoiki i przenieść w chłodne miejsce lub zjeść ze smakiem.
Dodatek trawy cytrynowej nadaje kiszonce ciekawego, świeżego aromatu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.