Wegańskie spaghetti ze szpinakiem w migdałowym sosie
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: Konkurs - Alce Nero październik 2021, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, pszenica
Składniki:
kremowe masło migdałowe jasne (u mnie domowe) - 2 łyżki
cebula mała - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
szpinak nowozelandzki lub baby - 2 garści
suszone pomidory w oliwie - 4 szt.
sól - 1/3-1/2 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
płatki migdałowe - 2 łyżki
woda z gotowania makaronu - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Masło migdałowe jasne można zrobić samemu w następujący sposób. Migdały blanszowane wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg), piec 30 minut. Ostudzić i następnie przełożyć do blendera (o dużej mocy) i blendować kilka minut do czasu, aż powstanie kremowa masa.Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobniutko posiekać.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.