Marcepanowy sernik z musem mango i wiśniami
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 30 dag
masło - 15 dag
kakao - 2 łyżki
żółtka - 2 szt.
śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa serowa
twaróg mielony - 1 kg
serek mascarpone - 25 dag
cukier puder - 1 szklanka
budyń śmietankowy - 2 opakowania
śmietanka 30% - 150 ml
jajka - 7 szt.
Mus z mango
mus z mango - 50 dag
galaretki pomarańczowe - 2 opakowania
sok z cytryny - 2 łyżki
woda - 1 szklanka
Galaretka z wiśniami
wiśnie kandyzowane w syropie - 0,5 litra
galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
żelatyna - 1 łyżeczka
woda - 200 ml
Dodatkowo
zmielone herbatniki - 3-4 łyżki
Dodatkowe informacje:
Pyszny sernik na kakaowym spodzie z delikatną migdałową nutką, orzeźwiającym musem z mango i galaretką z wiśniami.Sposób przygotowania:
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z musem, dodać sok z cytryny, wymieszać, odłożyć do stężenia. Tężejący mus wylać na zimny sernik i odłożyć do lodówki do stężenia. W międzyczasie galaretkę wiśniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać z wiśniami razem z syropem. Lekko tężejącą galaretkę wylać na mus z mango, odłożyć do całkowitego stężenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.