Wiśnianka z grzankami
NikitaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
woda - 750 ml
cynamon cejloński laska - 1/2 szt.
goździk - 1-2 szt.
ksylitol - 1-2 łyżka
śmietanka 18% lub 30% - 50 ml
skrobia ziemniaczana - 1-1,5 łyżeczki
grzanki domowe - trochę
Sposób przygotowania:
Śmietankę rozmieszać ze skrobią ziemniaczaną, mieszając dodać do garnka z zupą, całość zagotować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Odstawić do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Bulkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 minut, aż grzanki staną się złote i chrupiące. Wystudzić. Grzanki można zużyć od razu lub przechowywać w szklanym słoiku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.