Świąteczna sałatka jarzynowa
FAMILYRodzaj posiłku: lunchbox, sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wigilia
Zawiera: jajka
Składniki:
seler 150 g
marchewka 450 g
1 por
ogórki kiszone 4-5 sztuk
4 jajka
1 ziemniak
1 spora cebula
majonez i musztarda 2-3 łyżki
sól, pieprz
Dekoracja :
2 pomidory, czarne oliwki, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniak, marchew, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Chodzi o to żeby się nie rozpadały.
Przestudzone jarzyny kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do przestudzenia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę posiekać w drobną kostkę posolić i dodać szczyptę cukru, wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku.
Pora dokładnie opłukać i pokroić w półplasterki.
Ogórki pokroić w kostkę.
Wszystko wymieszać w sporej misce, dodać musztardę, 1 łyżkę majonezu.
Na dużym płaskim talerzu nałożyć obręcz, środek wypełnić sałatką lekko uklepać łyżką.
Delikatnie zdjęć obręcz, wierzch i boki sałatki posmarować majonezem.
Z pomidorów odciąć plaster ok.1/3 wierzchu.
Sałatkę udekorować natką pietruszki, koperkiem, kukurydzą, plastrami pomidorów i czarnymi oliwkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.