Bezglutenowa stefanka z kremem jaglanym
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, owies, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 3/4 szklanki
masło lub dobrej jakości margaryna - 200 g
śmietana eko 12 % kwaśna - 3 łyżki
miód naturlny - 3 łyżeczki
jajka ekologiczne - 2 szt.
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
kakao - 1-2 łyżka
masa:
kasza jaglana - 1 szklanka
mleko jaglane, migdałowe lub zwykłe - 2,5 szklanki
masło - 200 g
żółtka z jaj ekologicznych - 2 szt.
cukier puder - 3/4 szklanki
cukier z prawdziwą wanilią - 1 szt.
polewa:
masło - 80 g
cukier - 1/4 szklanki
mleko jaglane lub inne - 2-3 łyżki
kakao - 3-4 łyżki
do dekoracji: wiórki kokosowe bio planet, suszone płatki róży, bławatka i nagietka
Sposób przygotowania:
Ciasto po schłodzeniu rozwałkować na papierze do pieczenia przez folię (nie będzie się kleić), włożyć do formy prostokątnej o wymiarach 25 x 30 cm i wstawić do piekarnika nagranego do 170 stopni . Piec około 15-20 minut do rumienienia się ciasta.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.