Nalewka czereśniowa
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
wódka - 1 litr
cukier - 300-350 g
skórka otarta z 1 cytryny
goździki - 1-2 szt.
sok wyciśniety z 1/2 cytryny
Dodatkowe informacje:
Nalewka czereśniowa pita w małych ilościach wykazuje właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.Sposób przygotowania:
Po 4 tygodniach zlewamy nalewkę. Pozostałe w słoju czereśnie zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Łączymy oba płyny, odstawiamy na tydzień. Następnie zlewamy do butelek. Można nalewkę przefiltrować. Nalewkę z czereśni odstawiamy w ciemne miejsce do dojrzewania. Najlepiej smakuje po kliku miesiącach. Moja dojrzewała ponad rok, warto było cierpliwie czekać, jest pyszna i aromatyczna.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.