Syrop lawendowy
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
woda - 3 szklanki
cukier - 2 szklanki
limonka - 1 i 1/2 szt.
Dodatkowe informacje:
Lawenda zawiera bardzo silne olejki eteryczne, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Od wieków lawenda uważana jest za środek uspokajający, pomagający w relaksacji i dający spokojny sen.Lawenda wspomaga także układ trawienny, łagodzi migrenowe bóle głowy, a także ułatwia leczenie infekcji, dzięki właściwościom antyseptycznym i bakteriobójczym olejku lawendowego.
Picie naparu z kwiatów i ziela lawendy jest bardzo pomocne w walce z zapaleniem pęcherza, ponieważ dodatkowo działa jeszcze moczopędnie.
Oczywiście jest też często stosowana w kosmetologii.
Sposób przygotowania:
Na koniec dodać łyżkę miodu, wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.