Zapiekanka szwajcarska Alpenmagronen z Alce Nero
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs - Alce Nero październik 2021, kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, orkisz, drób, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki średnie - 4-5 szt.
ser szwajcarski Gruyère - 100-120 g
boczek wędzony surowy - 100-120 g
cebula szalotka - 2 szt.
czosnek (opcjonalnie) - 1 ząbek
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa szczypta
śmietana 18% - 3 łyżki
bulion mięsny lub warzywny domowy - 100 ml
oliwa bio planet do smażenia - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Alpenmagronen to nazwa dania ze szwajcarskiego regionu alpejskiego , składającego się z makaronu (najczęściej penne), ziemniaków, śmietany, sera i cebuli, z dodatkiem boczku czy też szynki.Alpenmagronen obecnie uważane jest za tradycyjne szwajcarskie danie mleczne. Szwajcarzy często podają tą zapiekankę z musem jabłkowym.
Z zapiekanką tą jest tak, jak z niemiecką sałatką ziemniaczaną, każda gospodyni ma swój sposób.
Zapiekanka jest pyszna, ale niestety bardzo kaloryczna.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.