Kiszona marchewka z kurkumą i rodzynkami
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Składniki:
kurkuma - 1 łyżeczka
rodzynki bio planet - 1 łyżeczka
słoik 300ml
solanka
Dodatkowe informacje:
Kurkuma zawiera związki lecznicze kurkuminoidy, z których najważniejszym jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Odpowiada ona za charakterystyczny, pikantny smak i żółtą barwę (dlatego przy mieszaniu marchewki z kurkumą lepiej użyć rękawiczek).Poza wartościową kurkuminą, kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, w połączeniu z marchewką daje doskonałą i zdrową kiszonkę, ciekawą w smaku. Możemy ją spożywać samą lub zrobić surówkę z jabłkiem skropioną dobrym olejem tłoczonym na zimno, np lnianym.
Sposób przygotowania:
Przygotować klasyczną solankę (1 łyżka soli do przetworów na 1 l wody).
Letnią solanką zalać marchewkę, tak aby była cała przykryta płynem.
Słoik zakręcić (lekko) i odstawić w ciepłe miejsce na 5-7 dni (najlepiej na podstawce, bo podczas fermentacji może wyciekać płyn).
Po tym czasie marchewka będzie gotowa do spożycia.
Słoik dobrze zakręcamy i chowamy w chłodne miejsce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.