• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicydorotaDSProfil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

dorotaDS dorotaDS

460

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

7198

Ilość polubionych przepisów

2849

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 70893
Punkty wymienione na nagrody: 67000
Pozycja w rankingu: 8

Otrzymano:


Jestem mamą a poza tym również fotografem, kulinarką z zamiłowania, pasjonatką literatury.

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej doceniam klasykę i prostotę.

Ostatnio dodane przepisy:

  • Cebulka z marchewką i groszkiem na ghee

  • Złote ziemniaczki na ghee - wydanie zero waste

  • Surówka z kapusty młodej z majonezem konopnym i świeżym etragonem

  • Ogórki w sosie cebulkowym

  • Sałatka z młodymi ziemniakami, cykorią i sosem jogurtowym sojowym

  • Stir fry z kluskami

  • Sałata z sosem z masła orzechowego i słonecznikiem

  • Groszkowa

  • Lekka koperkowa

  • Kompot rabarbarowo różany

  • Różowy chłodnik orzeźwiający

  • Orkiszowo - amarantusowy makaron lasagne

  • Pół szklanki zdrowia codziennie - sok

  • Świeży sok słoneczny

  • Carpaccio z pieczonym burakiem

  • Bułeczki orkiszowo - ryżowe

  • Sałatka z kaszą i marynowanymi buraczkami

  • Budyń owsiano - lniany z mandarynką

  • Śledzie w oleju orzechowym

  • Chilli czekoladowe

  • Brownie z dyni - wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu

  • Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową

  • Pesto z cukinii

  • Pierogi z komosą ryżową

  • Kotlety moc warzyw

  • Surówka postna

  • Korzenne frytki

  • Różowe kluski

  • Waniliowe krokiety

  • Koktajl z rzodkiewką

  • Sałatka z pekinką i fasolką

  • Kisz z tymiankiem

  • Pałeczki z piekarnika

  • Śliweczkowy zielony

  • Napój z charakterkiem

  • Zielony placek zapiekany

  • Pietrucha Barbary

  • Sum wąsaty brokułowy

  • Zielona dawka szczęścia

  • Super zielona moc

  • Kisz z wieprzowina i boćwina

  • Słodka pokrzywa

  • Ulubiona zupa na wołowinie

  • Płaski placek z wieprzowiną i serem

  • Galerty pokrzywowe

  • Razowiec z rabarbarem

  • Miska z botwinką

  • Jagły na dzień dobry

  • Omlet pełen zieleniny

  • Pomarańczowa pokrzywa

  • Pieczarki z wieprzowina w pomidorach

  • Jajecznica z wieprzowiną i warzywami

  • Moc witamin w kubeczku

  • Zimny przysmak rabarbarowy

  • Marchew, chrzan i chia

  • Jaja w sosie kefirowo-chrzanowym

  • Siekana sałatka z chrzanem

  • Sałata z serkiem i chrzanem

  • Minestrone z chrzanem

  • Fasolka majonezowo-rzeżuchowa

  • Jaja jak marmur

  • Jaja parowane i sos z chrzanem

  • Klasyczna marchew jabłko na ostro

  • Pizza babuni palce lizac

  • Omlet a la fakir

  • Kluseczki iście świąteczne

  • Sałatka fioletowa na ostro

  • Zielona sałatka na ostro

  • Ulubiony pęczaczek na masełku

  • Sałatka polska przygoda

  • Ćwikiełka w nowym wcieleniu

  • Sałatka włoska przygoda

  • Kurak w majonezowej glazurce

  • Zupa ostro doprawiona

  • Surówka smacznie doprawiona

  • Łatwe śniadanie z pieczarkami

  • Karotkowo-kapuściana

  • Szybko treściwie i po męsku

  • Marchewkowy zawrót głowy

  • Twarożek z nutą egzotyki

  • Sałatka na modłę boliwijską

  • Zielenina z egzotyczna słodyczą

  • Parowańce obiadowe dla dzieci

  • Strączki krótko smażone

  • Pieczarki w potrawce

  • Omlet z postnym dodatkiem

  • Chleb pełen migdałów

  • Świąteczne babeczki kolorowe

  • Surówka mojej córeczki

  • Małe drożdżowe pomidorowe

  • Pełnoziarnisty zawijas pełen przysmaków

  • Sałatka z dressingiem dyniowym

  • Kalafior w połączeniu z owocami morza

  • Pyszny kalafior z dodatkiem cebulki i pieczarek

  • Sałatka egzotyczna zimowa

  • Sadzone na zielonej łączce

  • Surówka

  • Sałatka z pomidorowymi szprotkami

  • Złocista owsianka

  • Jajecznica rybna

  • Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow

  • Świąteczne razowe galette z grzybami

  • Diabetyczna owsianka zimowa

  • Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem

  • Surówka

  • Carpaccio z dyni z olejem arganowym

  • Sałatka fioletowa

  • Delikatne polędwiczki wieprzowe na parze z dymką

  • Surówka karotkowa z brukselką

  • Pizza wesołego farmera

  • Jajecznica z pekinką

  • Sos pomidorowo-jabłkowy z ziołami i czosnkiem

  • Surówka z chrupiącem selerem i złocistym jajem

  • Surówka z marchewki i selera z miodem lawendowym

  • Koktlajl

  • Owsianka orzechowow-bananowa z goją

  • Smarowidełko twarożkowe dyniowo - pomidorowe

  • Owsianka dla maluszka

  • Napój truskawkowo - pietruszkowy

  • Smarowidełko z dyni i pęczaku z parmezanem

  • Szpinakowo-groszkowa salsa

  • Jajka sadzone na cukini z mnóstwem pietruszki

  • Serek Budwigowy pomarańczowo-cynamonowy

  • Sałatka z cukrowym groszkiem

  • Koktajl mocno pietruszkowy

  • Boczek pieczony czosnkowo - korzenny

  • Duszone warzywa na kwaśno

  • Gulaszowa z wieprzowiną

  • Sałatka z kaszą na lunch

  • Jednogarnkowiec z mięsem i warzywami

  • Naleśniki z porzeczkowym smarowidłem

  • Groszek i ogórek z musem z łososia

  • Omlet z warzywami z bulionu

  • Kaszka manna

  • Kotlety po szlachecku

  • Pieczeń wołowa

  • Potrawka z pieczarek

  • Owsianka bez gotowania z owocami

  • Kaszka wisniowo-bananowa

  • Kuleczki bananowe

  • Biszkoptowe choinki

  • Kiszona ze słodkim suszem

  • Ulubiony pszenno-zytni

  • Kakaowa pokusa

  • Zielona tarta z kalafiorem

  • Kasza z twarogiem

  • Szybka jarzynowa

  • Kolorowa porcja witamin

  • Omlet ze szczypiorem

  • Grzanki z cukinią i pieczonym schabem

  • Kluski orkiszowe z marchewką

  • Sałatka popularna

  • Różowa surówka

  • Szynka z warzywami w sosie jogurtowym

  • Placuszki z mieszanki mąk

  • Szybkie plastry boczku w winie

  • Orzechowo-cytrynowa marchewka

  • Morszczuk w panierce pieczony

  • Rozgrzewająca, pożywna jesienna zupa

  • Pozywna sałatka na kolację

  • Jesienne jajka z warzywami

  • Placki z kokosem i amarantusem

  • Roladki z sałaty z rybą

  • Szybka surówka z marchewki

  • Pierś indyka w paprykowym sosie

  • Kapuściana jarzynka do obiadu z orzechami

  • Szczupak w chrupiącej panierce

  • Zupa jarzynowa z kalafiorem i kaszą

  • Warzywa duszone z jajkiem

  • Sałata z marchewek

  • Jesienne farfalle

  • Waniliowa kawa na mleku sojowym

  • Chlebek razowy z maszyny wypiekającej

  • Sałata z papryką w cytrynowym sosie

  • Pożywne kluseczki na idące chłody

  • Gulasz jesienny z dynią

  • Sałatka jajeczno-pomidorowa z sosem musztardowym

  • Podpłomyk razowy z dynią i serem

  • Gulasz jesienny

  • Sałatka warzywno- mięsna na ciepło

  • Nalesniki z rillettes

  • Podpłomyk razowy z warzywami i serem

  • Lollo rosso z pomidorem

  • Staropolskie smarowidło ziołowe

  • Amarantusowe zaskoczenie

  • Czerwona zupa jarzynowa

  • Nalesniki z serem ananasowym

  • Marchewka z dodatkami stir fry

  • Placuszki wspomnienie lata

  • Sos warzywny zimowy

  • Surówka marchewkowo- dyniowa

  • Placuszki jesienne z owocami

  • Mix kasz z kurczakiem i dynią

  • Salsa pomidorowo-paprykowa

  • Kurczak z marchewką i dynią

  • Zupa dyniowa z ziemniakami

  • Puree z dyni z sosem gravy

  • Sernik na zimno cytrynowo-śmietankowy

  • Fasolka szpragowa z pomidorem

  • Czerwona zupa późnego lata

  • Bananowy koktajl owsiany

  • Pomidory z serem feta i oliwkami

  • Fasolka szpragowa z orzechami

  • Jajka sadzone z serem feta

  • Dressing jogurtowy z orzechami

  • Cynamonowy koktajl owsiany

  • Sos ze swieżego ogórka

  • Pomidorówka z ryżem

  • Gulasz wegetariański z kabaczkiem

  • Pieczona dynia

  • Zupa selerowa

  • Duszona marchewka na ciepło

  • Salsa pomidorowa

  • Placuszki jesienne

  • Bukiet jarzyn

  • Dynia duszona z marchewką i kiełbasą

  • Nalesniki z mąki orkiszowej

  • Kawowy koktajl owsiany

  • Schab w galarecie

  • Sałata rzymska z tuńczykiem i ryżem jaśminowym

  • Sos curry

  • Pyszny sosik z grzybów lesnych

  • Kurczak curry

  • Mięso z warzywami po meksykańsku

  • Owsianka bez gotowania z bananami

  • Pierś kurczaka z warzywami w musztrdowym

  • Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

  • Sałatka ogórkowa z kurczakiem

  • Pieczona pierś kurczaka w sałatce pomidorowej

  • Owsianka na mleku z bananami

  • Grzybki smażone na masle z czosnkiem

  • Indyjska marynata do kurczaka

  • Dressing z suszonymi kwiatami

  • Mizeria z pomidorem i marchewką

  • Zupa dyniowa z wieprzowiną

  • Paluszki krabowe z marchewką

  • Dessing jogurtowy, ostry ze słonecznikiem Bio

  • Zupa kalafiorowo-pomidorowa

  • Sałatka jarzynowa w musztardowym sosie

  • Sałatka ziemniaczana z kurczakiem

  • Sałatka ryżowa z kurczakiem

  • Paluszki krabowe z warzywami

  • Sałatka warzywna ze śledziem

  • Koktajl jagodowo - pietruszkowy

  • Sałatka pomidorowa

  • Czosnkowy sos kebab

  • Razowe ciasto na pizze

  • Jajecznica z kalafiorem

  • Surówka z kalarepy z natką pietruszki

  • Sałatka doprawiona ostro-słodko

  • Jajka sadzone z pomidorami i oliwkami

  • Jajecznica z cebulą, marchewka i pomidor

  • Twarożek z pomidorem i bazylią

  • Sałata z pomidorem i sosem czosnkowo-ziołowym

  • Dip czosnkowo-ziołowy

  • Warzywa duszone z sosem serowym

  • Gulasz z cukinii

  • Koktajl śliwkowo-pietruszkowy

  • Cukinia z jajkiem

  • Surówka z pekinki ze sliwkami

  • Surówka ze świeżym szczawiem

  • Dip koperkowo-czosnkowo-orzechowy

  • Wędzona pierś kurczaka z oliwkami

  • Dressing słodko-ostry z czosnkiem

  • Szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem

  • Paprykowo-czosnkowa marynata do kurczaka

  • Surówka z pekinki z jabłkiem

  • Dressing z chilli i kolendrą

  • Ziemniaki smażone z kiełbasą i papryką

  • Surówka z pekinki i ogórka.

  • Dressing z błonnikiem i majerankiem

  • Naleśniki z kiełbasą i warzywami

  • Cukinia z ogórkiem i pomidorem

  • Miks kasz gotowanych z oliwą

  • Cukinia duszona z pomidorami i kiełbasą

  • Sałatka z wołowiną i musztardą z ziarnami

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

  • Jajka faszerowane pieczarkami

  • Mizeria z musztardą

  • Sałata z ogórkiemi jajkiem

  • Sałata z kurczakiem i pomidorem

  • Fasolka szparagowa z wołowiną i ogórkiem

  • Cukinia z papryka i marchewką

  • Sałata z makaronem i kurczakiem

  • Mix sałat z pikantnym sosem

  • Śniadanko dla malucha 1 

  • Sałatka z sojowymi kiełbaskami

  • Sałatka na 2 śniadanie z łososiem

  • Surówka z pekinki z wędzonym łososiem

  • Sałatka fasolkowa z surimi

  • Surówka karotenowa z awokado

  • Wieprzowina duszona z musztardą

  • Sałatka z cukrowym groszkiem

  • Kompot rabarbarowy z burakiem

  • Sałata z pieczoną szynką i sosem czosnkowym

  • Sałata z sosem tysiąca wysp

  • Zielony koktajl banan-pietruszka

  • Muffinki waniliowe z budyniem

  • Ciasto jogurtowo-kokosowe z truskawkami

  • Zielony koktajl mandarynka-seler

  • Owsianka bez gotowania z brzoskwiniami

  • Jajcznica z kiełbasą i cukinią

  • Owsianka bez gotowania z wisniami

  • Budyń malinowy na syropie

  • Smoothie pomarańcza-pietruszka-seler

  • Zupa kapuściana z ryżem i wieprzowiną

  • Omlet z musztardą Dijon i ziołami prowansalskimi

  • Wegetariańska pizza hawajska

  • Kompot rabarbarowo-jabłkowy

  • Sałatka z kapusty z fasolką szparagową

  • Grzanki z awokado i serem brie

  • Owsianka bez gotowania z melonem

  • Owsianko-jęczmienianka bez gotowania

  • Omlet z fasolką szparagową

  • Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

  • Ekspresowa zupa brokułowa

  • Surówka z młodej kapusty z pesto pomidorowym

  • Mix sałat z wołowina i winegretem

  • Szpinak z brokułem i paluszkami krabowym

  • Sałatka z brokuła i kurczaka na parze

  • Chrupiąca surówka z surowego brokuła

  • Rzodkiewka ze śmietaną

  • Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem

  • Ciasto drożdżowe

  • Sok brzoskwiniowo - waniliowy

  • Sok burakowo - jabłkowy

  • Marchewka z sosem czosnkowym

  • Surówka z kapusty z dynią

  • Sałatka z marchewki z pieczoną szynką

  • Dip jogurtowy z czosnkiem i szczypiorkiem

  • Surówka marchewkowa z oliwkami i surimi

  • Jajka sadzone na szynce

  • Witaminowy koktajl

  • Surówka z marchwi z oliwkami

  • Jajecznica z kiełbasą i fasolka szparagową

  • Sernik na spodzie z biszkoptów

  • Omlet z chorizo

  • Sałatka z cukinią na parze

  • Surówka z pekinki ze świeżym ogórkiem

  • Koreczki z serem plesniowym i oliwkami

  • Koreczki z sera brie i pomidorków cherry

  • Manna z amarantusem i suszonymi śliwkami

  • Mini babeczki z lukrem

  • Muffinki waniliowe z makiem

  • Surówka z buraka

  • Omlet z warzywami

  • Jajecznica z czosnkiem

  • Krupnik z wędzonego łososia z ryżem

  • Pasta jajeczna z soczewicą

  • Chleb orkiszowy razowy

  • Bułeczki z płatkami

  • Zupa z pora

  • Budyń waniliowy

  • Jajka sadzone na maśle klarowanym

  • Kapusta gotowana z kurczakiem i ziołami

  • Pizza na bogato

  • Pieczone talarki ziemniaków

  • Surówka z pekinki i tartej marchewki

  • Świeży sok buraczkowy

  • Świeży sok marchewkowy

  • Kotlety mielone z kurczaka

  • Sałatka surimi w jogurtowym sosie

  • Budyń czekoladowy z czekoladą z chili

  • Orkiszowe kopytka z chilli dla zakochanych

  • Pażybroda z indyjskim curry

  • Zielona herbata imbirowo - ananasowa

  • Mus czekoladowo - cynamonowy

  • Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

  • Pączki bez nadzienia

  • Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem

  • Sałata z jajkiem,kalafiorem i innymi

  • Pomidorowo-kokosowa zupa miłosna

  • Sałatka brokułowa w sosie muszkatołowym

  • Pizza z pieczarkami i papryką

  • Pizza z szynką sojową i świeżymi ogórkami

  • Surówka z marchewki i ogórka kiszonego

  • Pizza z szynką i ogórkami kiszonymi

  • Jajecznica z kiełbasą i papryką

  • Zupa ogórkowa z nutą indyjskiego curry

  • Kakaowe serduszka

  • Zupa kapuściana z kminkiem

  • Wegańskie babeczki kakaowe

  • Rosół chiński z makaronem i kiełkami

  • Wegańska sałatka z kalafiorem i parówkami

  • Kiszona ze słodkim suszem

  • Kakaowa pokusa

  • Ulubiony pszenno-zytni

  • Zielona tarta z kalafiorem

  • Krupnik warzywno-jęczmienny

  • Musli z jogurtem sojowym i mandarynką

  • Wegański krem buraczkowy

  • Kolorowa surówka pełna witamin

  • Czekolada na gorąco

  • Zupa ze świeżych pomidorów z makaronem

  • Cebulka duszona z kiełbasą i chili

  • Pizza razowa z kiełbasa i papryką

  • Zupa cebulowa z makaronem

  • Omlet z selerem

  • Surówka z marchewki, kalarepy i kapusty

  • Fritatta z selerem i farfalle

  • Racuchy z gruszką

  • Sałatka ziemniaczana z rybą

  • Surówka z buraczków i jabłek

  • Zupa ogórkowa na wędzonym boczku

  • Kapuśniak z warzywami

  • Kurczak pieczony z białym winem

  • Surówka z pekinki z jabłkiem, papryką

  • Surówka marchewkowa z pestkami dyni

  • Parowce orkiszowe

  • Surówka z marchewki i mango

  • Wegański kapuśniak

  • Calzone z cebulką i tofu

  • Pizza dla dzieci

  • Mini pizze z mięsem i cebulką

  • Sos beszamelowy z rukolą

  • Sos pomidorowy z tofu

  • Włoska zupa pomidorowa z ciabattą

  • Surówka marchewkowa z prażonym słonecznikiem

  • Zupa pomidorowo-selerowa

  • Surówka z pekinki i kiszonej kapusty

  • Surówka z kapusty pekińskiej z rukolą

  • Pizza pełnoziarnista z oliwkami i mięsem

  • Pizza - boczek, marchewka, ser i rukola

  • Wegańskie pankejki kwadraciki

  • Kluski orkiszowe z marchewką

  • Owsianka czekoladowa

  • Prosta surówka na kwaśno

  • Paprykarz warzywny z kaszą

  • Owsianka bez gotowania z rodzynkami

  • Szynka z warzywami w sosie jogurtowym

  • Galert teściowej

  • Herbata pachnąca świętami

  • Duszone warzywa na kwasno z boczkiem

  • Biszkoptowe choinki

  • Gulaszowa z wieprzowiną

  • Kasza jęczmienna i jaglana ze skwarkami

  • Lekki omlet z warzywami

  • Kotlety po szlachecku

  • Potrawka z pieczarek

  • Sałatka z żółtym serem

  • Kaszka z jabłkiem, lnem i rodzynkami

  • Prosta letnia sałatka grillowa

  • Owsianka bez gotowania z owocami

  • Sałata z omletem i warzywami

  • Półmisek sałatkowej pyszności

  • Owsianka porzeczkowo-żurawinowa

  • Kurczak duszony z późno letnimi warzywami

  • Jesienna pożywna zupa

  • Sadzone z szynką i pieczarkami

  • Kapusta pekińska z kurczakiem i papryką

  • Granola prosta do przygotowania

  • Sałatka z kasza na lunch

  • Chrupiąca zimowa sałatka

  • Pęczotto marchewkowe

  • Dip cynamonowy do warzyw

  • Surówka z pekinki z grochem

  • Kolorowy omlet zimowy

  • Kaszka manna z owocowym musem

  • Zielono-brazowa sałatka z soczewicą

  • Wyjątkowo chrupiąca surówka

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika dorotaDS
lubi 99 użytkowników.


Przepisy polubione przez dorotaDS

  • Cebulka z marchewką i groszkiem na ghee

  • Korzenne bajaderki z bakaliami

  • Przystawka z ciasta francuskiego

  • Knedle z bananami i żurawiną

  • Racuchy z gruszkami i daktylami

  • Pikantny bigos z kimchi

  • Mus chałwowy z malinami

  • Sałatka jajeczna z chrzanem

  • Klopsy mięsno-warzywne

  • Sałatka warzywna z ryżem

  • Zapiekanka ziemniaczana

  • Cykoria sałatkowa z orzechami i ananasem

  • Placuszki z białego sera

  • Sałatka śledziowo-ziemniaczana

  • Sos pomidorowy z passaty

  • Klasyczna sałatka jarzynowa z awokado z majonezem bez jaj

  • Dwukolorowe ciasteczka

  • Placuszki ziemniaczano-serowe

  • Sałatka z fasoli i pieczarek

  • Dynia w zalewie słodko - kwaśnej

  • Sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami

  • Ciasteczka cynamonowe

  • Pyszne miętowe trufelki

  • Domowa biała kiełbasa z indyka

  • Cieciorka w słoikach eko

  • Krem buraczkowy

  • Sałatka z granatem, pomarańczami i orzechami

  • Omlet z gwiazdnicą

  • Sałatka z musztardowym dressingiem i słonecznikiem chilli

  • Owsianka z owocami i nasionami

  • Makaron z brokułem BLW

  • Surówka z buraków z sosem chrzanowym

  • Basmati stir fry

  • Czarna komosa na słodko z owocami

  • Łosoś Ras El Hanout

  • Sałatka z dressingiem paprykowym

  • Kaczka w Ras el Hanout

  • Twarożek z ksylitolem, kruszonym ziarnem kakaowca i konfiturą z dyni

  • Wzmacniający koktajl gruszkowy z selerem

  • Sałatka z gruszkami w occie

  • Graham drożdżowe z rabarbarem

  • Kaszka manna orkiszowa

  • Leniwe z cynamonem

  • Ciasto drożdżowe do odrywania

  • Klopsiki w sosie koperkowym

  • Krupnik wegetariański

  • Makaron ze szpinakiem i kiełbasą

  • Żurek gryczany z kiełbasą parzoną i jajkiem - bezglutenowy

  • Botwinka z groszkiem

  • Napar wzmacniający i uodparniający

  • Sernik z kruszoną posypką

  • Kluski ziemniaczane z tapioką

  • Jajka na ziołowym posłaniu

  • Tabule z listkami rzodkiewki, migałami, pomarańczą i kurczakiem

  • Bezglutenowy, wegański budyń czekoladowy z bananami i jagodami

  • Twarożek z amarantusem i duszonymi jabłkami

  • Karnawałowe kwiatki

  • Ziemniaczki z piekarnika Fit

  • Orkiszowe pankejki drzewka dla dzieci

  • Orkiszowy makaron z białym sosem kalafiorowym

  • Smoothie z mlekiem owsianym i orzechami

  • Zimowa sałatka z pekinką, kukurydzą, paluszkami krabowymi i majonezem z kalafiora

  • Smoothie arganowe

  • Surówka ze spaghetti marchewkowym

  • Surówka z kiszonych buraków i cytrusów z cebulką i ostropestem

  • Dwa rodzaje pierogów z twarogiem i dynią

  • Wieprzowina w grzybowym sosie

  • Sałatka śledziowa bez nabiału

  • Kaszka manna na mleku sojowym z kurkumą, imbierm i inuliną

  • PIerniczki imbirowe

  • Postna fasola biała z cebulką

  • Fit sałatka z pieczonym dorszem i glonami morskimi

  • Krem z  warzyw z pieczonym łososiem i karmelizowanym porem

  • Śledziki z papryką, cebulką i rodzynkami

  • Zielony koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha

  • Lekki sernik z konfiturą jagodową

  • Duszona kapusta włoska z fasolą

  • Zielone naleśniki z matcha

  • Czerwony napój wzmacniający siły witalne

  • Taco z kolorowym farszem

  • Surówka po meksykańsku

  • Schabowe w panierze bezglutenowym

  • Rozgrzewające kotleciki jaglano dyniowe z maca i ciecierzycą

  • Bavette w sosie pomidorowo kokosowym

  • Hokkaido pieczona z twarożkiem, czarnym sezamem i syropem klonowym

  • Kapusta włoska duszona z żeberkami wędzonymi

  • Tarta amarantusowa z nadzieniem sojowo gryczanym

  • Bezglutenowe pancakes z cukinii

  • Barszczyk czerwony z fasolką pinto

  • Stew z marchewki Zero waste

  • Ryż basmati cukiniowy Zero waste

  • Duszona papryka nadziewana mięsem

  • Jesienne pizzerinki z leczo

  • Kotlety z topinamburu z furikake

  • Dynia w occie z rozgrzewającymi przyprawami

  • Gryczano orkiszowa pizza z cukinią, fetą i konfiturą borówkową

  • Złote ziemniaczki na ghee - wydanie zero waste

  • Surówka z kapusty młodej z majonezem konopnym i świeżym etragonem

  • Dary lata - ocet pomidorowo jabłkowy

  • Letnia cukinia grillowana

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 199558 Renixx Renixx
  • 179952 gosia56 gosia56
  • 143063 paulina2157 paulina2157
  • 133819 Stokrotka Stokrotka
  • 126109 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 112559 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 67858 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).