![Ryż z pieczarkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-02/15067-photo-main.jpg)
Ryż z pieczarkami
![](/cache/a32x32/files/users/1040-avatar-1533566911.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, soja, strączkowe, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 10-12 szt.
marchewka - 3 szt.
cebula biała - 2 szt.
groszek zielony - 1 szklanka
sól ,pieprz do smaku
sos sojowy do smaku
bulion - 1 filiżanka
olej i masło klarowane trochę
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę albo w plasterki.
Por kroimy w większą kostkę.
Groszek zielony wylewamy z puszki płuczemy zimną wodą na sitku.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy trochę masła klarowanego dodajemy pieczarki z cebulą podsmażamy.
Do pieczarek dodajemy marchewkę wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Aby marchewka trochę się ugotowała ale nie była miękka.
Jak marchewka będzie już dobra dodajemy ryż doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku
Dodajemy groszek zielony mieszamy.
Chwilę podgrzewamy jeżeli trzeba to podlewamy bulionem albo wodą Pod koniec dodajemy pokrojony por mieszamy i podajemy na ciepło.
POLECAM
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.