Babka bananowa
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 15 dag
cukier waniliowy do smaku
jajka - 3 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
banany - 4 szt.
kakao - 1 łyżka
sól szczypta
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i jajkami na gładką masę.
Do masy dodać rozgniecione banany,wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia,szczyptą soli rodzynki,całość wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao.
Do pieczenia tych babek użyłam foremek jednorazowych.
Na spód foremki dać masę kakaową na górę dać masę jasną lekko wyrównac.
Foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika , 175 st. na około 60 minut.
Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.
Z tej porcji ciasta można upiec 2 babki w foremkach jednorazowych.
albo jedną dużą babkę w foremce keksowej.
POLECAM !!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.