Rolada makowa z kremem maślanym
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajko - 1 szt.
cukier - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka
kakao - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia szczypta
rolada :
jajka - 5 szt.
cukier - 4 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
woda do biszkoptu - 5 łyżek
krem :
mleko - 500 ml
cukier - 5-6 łyżek
budyń waniliowy - 2 szt.
pasta waniliowa do smaku
masło - 20 dag
spirytus lub wódka trochę
Sposób przygotowania:
Kakaowe paski
Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie. Odstawiamy.
Biszkopt makowy
Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Masę kakaową przekładamy do rękawa albo do woreczka i robimy ukośne paski na makowej masie.
Później robimy nożem nacięcia aby powstał wzorek .
Piekarnik nagrzewamy 175 st wkładamy blachę i pieczemy około 20 minut.
.Z ciepłego biszkoptu zdejmujemy papier.
a biszkopt zawijamy w roladę w ściereczkę kuchenną tak aby wzorek był na górze .
Studzimy biszkopt.
Przygotowanie kremu:
W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.
Zanim przystąpimy do robienia kremu budyń można wymiksować aby nie było grudek
Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu utrzeć krem.
Na koniec do kremu wlewamy spirytus.
Rozwijamy biszkopt.
Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę.
Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę.
Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.
POLECAM
DOCEŃ PRZEPIS:
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.