Kruche kwiatki ze śliwką
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 10 dag
jajko - 1 szt.
żółtko - 2 szt.
masło - 25 dag
sól szczypta
białko - 1 szt.
polewa czekoladowa
cukier waniliowy - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto wałkujemy dosyć cienko wycinamy foremką kwiatki.
Wycinamy parzystą liczbę kwiatków.
Śliwki myjemy przecinamy na pół i pestkujemy
Na połowę kwiatków układamy połowę śliwki, można je posypać cynamonem a brzegi smarujemy cienko białkiem .
Nacięty kwiatek kładziemy na kwiatek ze śliwką brzegi lekko ściskamy aby się skleiły.
Kwiatki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Dwie blachy jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor 20 minut 150st termoobieg.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.