
Śledzik z żurawiną

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Zawiera: ryba i owoce morza
Składniki:
Cebula biała - 2 szt.
Cebula czerwona - 2 szt.
żurawina - 1 garść
Pieprz świeżo mielony do smaku
olej lniany - 4-5 łyżki
czarnuszka do smaku
Sposób przygotowania:
Wymoczone śledzie dajemy na sitko, odsączamy . Następnie układamy na desce oprószamy ziołami prowansalskimi ,pieprzem i czarnuszką tak zostawiamy na jakiś czas .
Cebule obieramy kroimy dowolnie ,ja kroję w piórka .Cebule przekładam do miseczki, dodaję żurawinę i zalewam wrzącą wodą zostawiam na chwilę.
Śledzie kroimy w ukośne paseczki.Cebulę odsączamy i przelewamy zimną wodą, odsączamy.
Śledzie można zrobić w słoiki lub w miseczce.
Na dno układamy trochę cebuli na to śledzie i tak na przemian aż do wykorzystania składników.Całość zalewamy olejem .
Zamykamy naczynie i tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki najlepiej na dwa dni..
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.