Babka makowa
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wielkanoc
Zawiera: gluten, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica
Składniki:
mąka pszenna - 10 dag
mąka ziemniaczana - 10 dag
mak suchy mielony - 4 łyżki
cukier kokosowy - 5 łyżek
cukier waniliowy do smaku
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
płatki migdałowe garść
dodatkowo
bułka tarta i masło do foremki
polewa czekoladowa
ozdoby do posypania
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek do miseczki wsypujemy cukry. Ubijamy białka ze szczyptą soli wsypujemy po trochę cukry.
Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka jeszcze chwilę miksujemy Do masy dodajemy po łyżeczce majonezu miksujemy chwile
.Do miski przesiewamy mąki dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy mielony mak. płatki migdałowe.
Mieszamy masę już ręcznie.
Masę przekładamy do foremki. Nagrzewamy piekarnik 175 st C i pieczemy około 60 minut można sprawdzić patyczkiem.
Babkę studzimy na desce drewnianej .
Zimną babkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy dowolnymi ozdobami
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.