Zupa z soczewicy czerwonej
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, strączkowe, nabiał krowi
Składniki:
bulion - 1-2 litr
marchewka - 2 szt.
cebula - 2 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
ziemniak duży - 1 szt.
sól,pieprz do smaku
imbir mielony do smaku
curry do smaku
masło klarowane
grzanki
Sposób przygotowania:
Warzywa smażymy cały czas mieszamy jeżeli trzeba to można podlać odrobiną bulionu.
Soczewicę płuczemy zimną wodą odsączamy.
Do garnka wlewamy bulion dodajemy usmażone warzywa i opłukaną soczewicę.
Gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
Odlewamy chochlę zupy dodajemy do tego serek topiony pokrojony w kostkę mieszamy aż serek się rozpuści.
Wymieszany serek wlewamy do zupy doprawiamy solą ,pieprzem,imbirem i curry.
Zupę miksujemy blenderem na krem.
Zupę najlepiej podać z grzankami. polecam!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.