![Filet w sosie kawowym](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-02/15065-photo-main.jpg)
Filet w sosie kawowym
![](/cache/a32x32/files/users/1040-avatar-1533566911.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
marchewka - 2-3 szt.
cebula biała - 2 szt.
śmietana - 3-4 łyżki
bulion - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
woda 3/4 szklanki
sól pieprz do smaku sok z cytryny 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Filet kroimy w kostkę zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso podsmażamy .
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki ale nie bardzo cienkie ,cebulę
kroimy w kostkę.
Do mięsa dodajemy marchewkę i cebulę dalej dusimy .
Podlewamy odrobiną wody albo bulionu.
Nakrywamy patelnię i chwilę gotujemy pod koniec dodajemy pokrojony por i jeszcze chwilę gotujemy.
Uważamy aby marchewka nie była za miękka.
Do sosu dodajemy śmietanę mieszamy i podajemy np z ziemniakami na obiad.
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.