Sałatka ryżowa z gruszką
gosia56Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
kiełbaski cienkie - 2 kawałki
gruszki - 3 szt.
korniszony - 2 szt.
marchewka surowa - 1 szt.
słonecznik - 2 łyżki
curry - 2 łyżeczki
majonez albo jogurt - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ale można użyć tez takiego ryżu na wagę wedle gustu.
Gruszki obieramy ze skórki wydrążamy nasiona kroimy w kostkę
Do ryżu dodajemy pokrojone gruszki ogórki ,marchewkę surową ścieramy na tarce.
Cienkie kiełbaski kroimy w półplasterki .
Majonez lub jogurt mieszamy z przyprawą curry doprawiamy jeszcze odrobiną soli i pieprzu mieszamy dodajemy do sałatki całość dobrze wymieszać.
Górę sałatki posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Sałatkę przed podaniem udekorować dowolnie.
Sałatka smakuje najlepiej trochę schłodzona.
POLECAM! ! !
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.