Sos dyniowy z ryżem
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, nabiał krowi
Składniki:
dynia - 60 dag
cebula - 2 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
masło - 1-2 łyżka
pieprz, sól do smaku
kurkuma - 1 łyżeczka
imbir mielony do smaku
gałka mielona do smaku
śmietana - 3-4 łyżki
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki
. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulę i czosnek podsmażamy.
Do cebuli dodajemy startą dynię doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, gałką, oregano i kurkumą
Patelnię nakrywamy jeżeli trzeba to podlewamy odrobiną wody dusimy, aż dynia się rozgotuje mieszamy od czasu do czasu aby sos się nie przypalił.
Pod koniec dodajemy śmietanę można dodać tyle ile chcemy ja sos zrobiłam taki gęsty.
Sos podajemy z gorącym ryżem .
POLECAM
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.