Rurki z ciasta twarogowego
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
twaróg - 25 dag
mąka pszenna - 25 dag
masło - 20 dag
nadzienie :
śmietana 30% - 330 ml
żelatyna - 1,5 łyżeczki
kawa ropuszczalna - 2 łyżeczki
polewa czekoladowa
posypka kolorowa
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto które chłodzimy w lodówce.
Mozna je zrobić dzień wczesniej .
Połowę ciasta wałkujemy na prostokąt 40/4 cm kroimy w paski.
Paskiem ciasta owijamy rurki które układamy na blasze .
Blachę dwie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st i pieczemy 15-20 minut .
Upieczone rurki zdejmujemy z foremek studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje.
Następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy.
Kawę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody studzimy
Ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pod koniec wlewamy żelatynę i kawę chwilę jeszcze mieszamy .
Śmietanę wstawiamy na chwilę do lodówki aż stężeje.
Przekładamy śmietanę do rękaw cukierniczego i napełniamy rurki.
Rozpuszczamy polewę czekoladową dekorujemy zimne rurki posypujemy dowolnymi ozdobami.
POLECAM!!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.