Ciasto z jabłkami z budyniem
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 30 dag
masło - 25 dag
cukier puder - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
żółtka - 3 szt.
śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
orzechy włoskie - 1/2 szklanki
dodatkowo :
jabłka po obraniu - 1 kg
budyń żółty - 2 szt.
żurawina garść
woda - 500 ml
cynamon do smaku
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło siekamy.
Można specjalną siekaczką albo ostatecznie nożem. Do mąki z masłem
dodajemy cukier puder wbijamy jajko dodajemy żółtka, śmietanę,
dodajemy proszek do pieczenia sól i wsypujemy mielone orzechy.
Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto można też zrobić robotem.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części większą na dno i mniejszą na
górę.
Większą część ciasta wykładamy tortownicę 28-30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można zrobić trochę wcześniej
i schłodzić w lodówce.
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i
podpiekamy około 15-20 minut.
W czasie jak podpiekamy ciasto przygotowujemy budyń z jabłkami.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.
Jak lubimy można posypać cynamonem.
W garnku zagotować 500 ml wody dodajemy jabłka i chwilę gotujemy. Tylko
tyle, aby kostki jabłek się lekko podgotowały. jabłka wyjmujemy z wody.
Jeżeli lubimy słodkie ciasto to do jabłek można dodać trochę cukru.
Budynie rozmieszać w pól szklanki wody
Zagotować wodę w której gotowały się jabłka gotujemy budyń do
gorącego budyniu wsypujemy jabłka
Tak przygotowane jabłka wylewamy na przygotowane ciasto.
Wałkujemy pozostałe ciasto i wycinamy np gwiazdki i układamy na masie
Można je przygotować wcześniej podczas wałkowania spodu.
Wkładamy ponownie do piekarnika na około 40-45 minut.
Ciasto studzimy w tortownicy, aż budyń dobrze wystygnie.
POLECAM!!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.