Kwiatki z ciasta twarogowego
gosia56Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 25 dag
twaróg - 25 dag
masło lub margaryna - 20 dag
dodatkowo :
śmietana 30% - 330 ml
cukier waniliowy do smaku
żelatyna - 1,5 łyżeczki
wiórki kokosowe i posypka czekoladowa
białko
Sposób przygotowania:
Na blat albo do miski wsypujemy mąkę dodajemy posiekaną margarynę lub zimne masło i kruszymy twaróg zagniatamy ciasto .
Które wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na kilka godzin ,można ciasto zrobić dzień wcześniej
Ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką. Wycinamy foremką kwiatki parzystą liczbę .
W połowie krążków wycinamy środki.
Brzegi całego krążka smarujemy lekko białkiem na górę kładziemy krążek z wyciętym środkiem
.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 st c i pieczemy 15-20 minut.
Żelatynę moczymy w małej ilości zimnej wody mieszamy i zostawiamy na moment aż napęcznieje.
Następnie zalewamy wrzątkiem też tylko trochę wody mieszamy i studzimy.
Ubijamy śmietanę z cukrami pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
Jak śmietana stężeje przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone ciasteczka.
Posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami czekoladowymi.
POLECAM!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.