Pizza na cieście twarogowym
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 25 dag
twaróg - 25 dag
masło - 20 dag
przyprawy :
oregano, pieprz, czarnuszka do smaku
szynka wędzona - 3-4 plastry
ser zółty starty na tarce - 1 garść
ketchup - 1 łyżeczka
oregano, czarnuszka do smaku
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy pokruszony twaróg i pokrojone w kostkę kosteczkę zimne masło.
Dodajemy ulubione przyprawy odrobinę pieprzu,czarnuszki i oregano zagniatamy ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki.
Ja zawsze robię ciasto dzień wcześniej.
Pieczarki surowe ja osobiście obieram ze skórki i kroję w grubsze plasterki.
Szynkę kroimy w paseczki.
Żółty ser ścieramy na tarce.
Na blachę dajemy papier dajemy ciasto i wałkujemy.
Na ciasto dajemy sos pomidorowy albo po prostu ketchup rozsmarowujemy po cieście.
Sypiemy na to trochę żółtego sera.
Na ser układamy plasterki pieczarek dosyć gęsto na górę dajemy
pokrojoną szynkę.
Na szynkę sypiemy żółty ser i posypujemy przyprawami u mnie oregano i czarnuszkę.
Nagrzewamy piekarnik 200 st C. i pieczemy około 35 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.