Zupa szparagowa
gosia56Rodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, jajka, pszenica, drób
Składniki:
marchewka - 1 szt.
por kawałek
koperek zielony
ziemniak - 1-2 szt.
sól, pieprz do smaku
mąka pszenna - 15 dag
jajka - 2 szt.
woda gazowana - 60 ml
natka pietruszki garść
rosół lub bulion - 1,5 litra
Sposób przygotowania:
Jeszcze jedno zawsze zostawiam końcówki obcięte ze szparagów i obierki zamrażam i
wykorzystuję jak gotuję rosół.
Do garnka wlewamy rosół dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i ziemniak pokrojony w kostkę i por gotujemy.
Przygotowanie kluseczek pietruszkowych
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i wlewamy wodę gazowaną i dodajemy szczyptę proszku do pieczenia. mieszamy chwilę.
Pietruszkę siekamy dodajemy do masy jeżeli jest wolna to można dodać trochę mąki jeszcze raz energicznie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto odstawić na 10 minut.
Gotujemy na wolnym ogniu od wypłynięcia parę minut.
Do zupy dodajemy ugotowane szparagi parę sztuk najlepiej tych górnych części szparagów zostawiamy do dekoracji.
POLECAM
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.